sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Mielikuvitusleikkejä

(Kiireinen kevät alkaa helpottaa, joten on aika päättää blogihiljaisuus. Kesken yksi pidempi tarina, josta en tosin tiedä milloin saan sen valmiiksi. Ehkä jotain lyhyempää kirjoitan julkaistavaksi ennen sitä, ja näitä pohdintoja silloin kun innostaa.)Kaikki siis lähtee ideasta, mutta nyt yritän valottaa ajatusprosessia tarinan takana.
Minulla on aina ollut hyvä mielikuvitus. (Pimeässä vähän liiankin hyvä.) Vasta kolmisen vuotta sitten ymmärsin, että päässäni pyöriviä tarinoita voisi yrittää saada paperille asti. Tarinoiden keksiminen ja kehittely on rakas ajanviete tylsiin hetkiin, unta odotellessa, lenkillä tai no, oikeastaan missä vain. Tuntuu vähän käsittämättömältä, että muut ihmiset miettivät ihan vain arkisia asioita, kun tällaista huvitustakin olisi tarjolla.

Tarinan kehittely alkaa tyhjästä ilmestyneestä kohtauksesta, se ei välttämättä ole alku vaan voi olla myös loppu tai jotain tärkeää keskeltä. Pyörittelen ja innostun siitä kohtauksesta, näenkin sen päässäni. Seuraavaksi lähden tutustumaan hahmoihin, muuten tarina ei etene.

On ollut mielenkiintoista huomata kuinka paljon nimi merkitsee. Jotain perustietoa minulla on heti, vähän ulkonäköä tai jotain tietoa luonteenpiirteistä, mutta kaikki siitä eteenpäin tarvitsee nimen. Määrääviä asioista nimelle ovat ikä ja ulkonäkö. Sivuhenkilöitä nimeän vähän vasemmalla kädellä, mutta päähenkilöt tarvitsevat enemmän huomiota. Lähden yleensä ihan vain a:sta liikkeelle: Anna, Anu, Anita, Elina, Ella, Hanna, Iina… Luettelen nimiä niin pitkälle, kunnes se oikea viimein tulee kohdalle.

Nimeämisen jälkeen hahmot alkavat kehittyä, heille ilmestyy historiaa, ulkonäkö tarkentuu ja luonne alkaa muotoutua. Sen jälkeen heitän luomukseni aloituskohtaukseen ja odotan mielenkiinnolla miten he jatkavat siitä eteenpäin. Tämä muistuttaa ehkä vähän lapsuuden Barbie-leikkejä: ”Sitä tää tapais tällaisen kivan miehen, mut sillä miehellä oliski jo tyttöystävä, mut nää siitä huolimatta rakastuis”.

Sitähän luulisi, että kirjoittaja määrää tahdin, mutta hahmot ovat pirun itsepäisiä. Välillä olen saanut huomata, että olen ensimmäisissä pikaisissa versioissa suunnitellut jonkun hienon käänteen novelliin, mutta kun pääsen sinne asti huomaan, etteivät hahmoni tekisikään niin. Lievästi turhauttavaa.

Yhdestä novellista sain palautetta, jossa kehuttiin muutamia kekseliäitä juonenkäänteitä. Menin vähän hämilleni, koska en ollut niitä mitenkään kehitellyt. Tai siis siellä päässäni sijaitsevassa maailmassa sen tarinan juoni vain eteni juuri niin, koska mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Eikä niin, että mietin kirjoittaessani, että tähän pitäisi nyt saada joku näppärä käänne, mitähän se voisi olla?

Olen kirjoittanut enimmäkseen rakkaustarinoita, jotka ovat siitä helppoja, että pitää vain saattaa pari yhteen. Ei minusta ole (ainakaan vielä) miettimään mitään monimutkaisia juonikuvioita dekkareihin tai trillereihin. Tuntuu pelkästään uuvuttavalta yrittää lähteä kehittämään jotain Ilkka Remeksen tai Dan Brownin tyylistä tapahtumatykitystä. Mutta monipuolisuuden kehittämisen takia tuotakin pitäisi joskus kokeilla.

Tarinan juonta muuten kelailen kymmeniä kertoja ennen kuin kirjoitan yhtäkään sanaa. Mutta tässä taisi nyt olla kaikki oleellinen siitä mietintäprojektista, seuraavaksi keskityn kertomaan kirjoittamisestani.

2 kommenttia:

 1. Jatkuuko tuo lännen urhein vielä? :) Se on ihan sika hyvä, olet taitava kirjoittamaan, joten olisi todella kiva jos jatkuisi vielä!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain ideanpoikasta olisi jatkosta, mutta en uskalla yhtään luvata milloin alkaisin kirjoittaa jatkoa. Ehkä se nyt tapahtuu ennemmin kuin myöhemmin, kun tietää, että joku odottaa jatkoa ;)

   Kiitos kommentista, ja anteeksi vastaamisen viivästyminen. :)

   Poista