keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Siivet ja juuret, osa 3

Seuraava päivä koitti kauniina ja sateesta oli muistona vain raikastunut ilma. Kati oli pyytänyt Jooaa lähtemään poikien kanssa lehmiä katsomaan, sillä he halusivat Ilkan kanssa olla hetken kahdestaan. Tai hän oli lähdössä katsomaan Helmiä, pojat toimivat sopivasti tekosyynä tilalle pääsyyn, mies ajatteli, kun hän hyväksyi ehdotuksen.

Isä tuli hänen luokseen pihalla ja sanoi matalalla äänellä.
- Pidät sitten noita muksuja kunnolla silmällä, mutta mitään kiirettä ei ole takaisin.
Leveä virne isän kasvoilla etoi poikaa.
- Miksi ei? Eihän sun ikäiset jaksa kuin yhden varvin, Jooan oli pakko nälväistä.
Hetken näytti, että isä saisi taas yhden raivokohtauksen, mutta tämä tokaisikin takaisin silmää iskien:
- Sitä varten on kato ne siniset pillerit.

Jooa turvautui facepalm-ilmeeseen, ja isä lähti hekotellen Katin luo. Nainen vielä kiiruhti tuomaan heille valkoisen emalikannun ja rahaa.
- Tämän verran riittää, muistat sitten antaa rahat, vaikka ne varmaan tyrkyttää sitä maitoa ilmaiseksi.

Veeti ja Elias lähtivät ajamaan polkupyörillään miehen hölkätessä perässä. Matka sujui vauhdikkaasti ja pian koivujen reunustama tie johti heidät Aholan pihaan. Pojat hihkuivat nähdessään ensimmäiset lehmät kaukana pellolla. Pihassa ei näkynyt ketään ja Jooa mietti mitä tekisi.
- Mennään lehmien luo, Elias pyysi.
- Ei vielä, pitäähän meidän käydä kysymässä lupa. Lähdetään käymään tuolla sisällä, Jooa vastasi reippaasti, vaikka jostain syystä häntä vähän jännitti.

Talo oli suuri ja keltainen, hitaasti hän nousi ulko-ovelle johtavat portaat. Oven pielessä ei näkynyt ovikelloa, joten Jooa koputti muutaman kerran, mutta ketään ei tullut avaamaan. Epäröiden hän kokeili kahvaa ja ovi aukeni. Sisältä kuului askelia, joten mies astui eteiseen muksujen seuratessa tiukasti hänen kannoillaan.
- Haloo! Onko ketään kotona? Jooa huhuili.

Pian kuuluivat lähestyvät askeleet, ja käytävästä ilmestyi kiharatukkainen nainen pyöreät kasvot punoittaen.
- Päivää, nainen sanoi hitaasti, kuin miettien pitäisikö hänen tuntea vieraat.
- Hei, me tultiin katsomaan lehmiä ja ostamaan maitoa. Nämä kaksi tässä on Korhosen Katin poikia, me ollaan tuossa mökillä viettämässä lomaa, Jooa selitti.
Naisen kasvoille levisi leveä hymy.
- Vai on Katin pojat jo noin isoja! Vastahan ne syntyivät. Tietysti saatte maitoa ja katsella lehmiä, minulla on vaan tuo ruuanlaitto pahasti kesken ja Karikin on asioilla, mutta jos se Helmi joutaisi teidän kaveriksi, nainen puhua papatti nopeaan tahtiin, ja kääntyi lauseen lopuksi huutamaan Helmiä portaiden suuntaan.

Jooa ei voinut uskoa tuuriaan. Askeleiden jytinä alkoi kuulua portaista, ja ensimmäisenä hän näki paljaat jalat, seuraavaksi pitkän pätkän ruskettunutta säärtä, joka hävisi katkaistujen farkkushortsien sisään. Helmillä oli yllään valkoinen toppi ja kysyvä ilme, kun hän pääsi rappuset alas. Perhana, että tyttö näytti hyvältä, mies ihasteli hiljaisena.

- Lähdepäs näyttämään näille Katin pojille lehmiä ja annat tankista maitoa. Isäs on kylillä ja minulla lihapullien teko sen verran kesken.
Helmi vilkaisi eteiseen ja nähdessään Jooan hänen ilmeensä synkkeni. Helmi oli kuitenkin sen verran hyvin kasvatettu, että hän vain nyökkäsi äidilleen ja veti eteisessä kumikengät jalkaansa. Tyttö suuntasi ovelle sanoen:
- No niin lapset, lähdetäänpäs katsomaan lehmiä.

Piikki ei jäänyt Jooalta huomiotta. Kuuliaisesti Veeti ja Elias lähtivät Helmin mukaan ja mies seurasi joukon hännillä maitokannua heilutellen. Tyttö oli saanut pojat lumottua jo ennen kuin he saapuivat navetalle, mutta Jooa ymmärsi tenavia täysin.
- Käydään katsomassa ensin vasikoita, Helmi kertoi pojilla ja aukaisi navetan oven.
Jooa piti ovea auki, että Veetikin ehti sisälle asti, sen jälkeen hän seisoi sieraimet väristen oven suussa. Navetassa haisi. Todella pahasti. Mies veti syvään henkeä ja astui peremmälle. Helmin vuoksi, hän muistutti itseään.

Peremmällä pojat olivat jo rapsuttamassa vasikoita ja nauroivat, kun ne yrittivät imeä heidän sormiaan. Helmi jutteli pehmeällä äänellä eläimistä. Jooa seisoi kolmikon takana kuuntelemassa, eikä voinut mitään tunteelle, että hän oli ulkopuolinen.

- Hei, lähdettäisiinkö katsomaan olisko meillä tarjota teille jätskit? Helmi kysyi pojilta, kun nämä olivat aikansa silitelleet elukoita.
Myöntävien hihkaisujen jälkeen kolmikko suuntasi ovelle vilkaisemattakaan Jooaan. Hiljaisena hän lähti seuraamaan heitä. Juttu ei ollut mennyt ollenkaan niin kuin hän oli kuvitellut.

Helmi käski heidät istumaan puutarhapöydän ääreen ja riensi sisälle hakemaan jäätelöt. Jooa asetteli pojat istumaan niin, että pääsi itse Helmiä vastapäätä. Pian tyttö tuli tuoden mukanaan Mansikkaeskimot. Lapset keskittyivät syömään, Jooa katselemaan Helmiä ja Helmi väistelemään Jooan katsetta.

Ovi kävi ja Helmin äiti tuli pihalle kahvikuppi käsissään. Huokaisten hän istahti pöytään ja kysyi Jooalta:
- Olisitko sinä ottanut kahvia?
- EI kiitos, kyllä tämä riittää, hän vastasi ja kohotti jäätelöään.
- Sinä siis olet Katin uuden miehen poika? Riitta kysyi uteliaana.
- Joo, mä olen Jooa.
- Mikä? Joona?
- Ei kun Jooa, jii oo oo aa, mies tavasi. Eikä ensimmäistä kertaa.
- Onpas kumma nimi, Riitta tuumasi, ja sai Helmiltä kiukkuisen silmäyksen.
- Mutsin ensimmäisiä taiteellisen puolen esiin tuomisia, Jooa kohautti olkiaan.
- Mitäs sinä opiskelet?
- En mitään.
- Ai, olet töissä?
- No en ole sitäkään, hän vastasi vähän nolona.
- EI Jooa tee muuta kuin tappelee Ilkan kanssa, Elias huomautti ja sai nostettua Riitan ennestään koholla olevat kulmat vielä ylemmäksi.
- Joo, aina huutaa, Veeti vahvisti.
Mies vilkaisi häijysti lapsia, ja päätti tämän olevan viimeinen kerta kun yritti olla heille ystävällinen.

 - Äiti sanoo, että siitä tulee vielä pummi, Elias jatkoi tietäväisenä.
- No ei kai sentään, Riitta yritti naurahtaa kevyesti.

Helmi loi ensimmäisen kunnon katseen Jooaan, mutta enää se ei tuntunut miehestä miltään. Varsinkin kun toivoi vain pystyvänsä vajoamaan maan alle.

Pojat olivat saaneet jäätelönsä syötyä, ja Helmi ilmoitti reippaasti:
- Lähdetäänpäs vielä hakemaan sitä maitoa.
Jooa oli jo unohtanut koko asian, hiljaisena hän lähti kannun kanssa seuraamaan muita takaisin navettaan. Hän ojensi astian Helmille, joka loi häneen tutkivan silmäyksen. Yhdessä Helmi ja pojat perehtyivät maitotankkiin, ja Helmi antoi ylpeiden pikkupoikien laskea maitoa kannun täyteen.
- Varmaan turvallisinta antaa tämä sulle, Helmi sanoi ojentaessaan astiaa.
- Joo, noi tuli pyörillä, että mun kannettavaksi tämä jää joka tapauksessa.
Helmi katsoi häntä aivan kuin aikoisi sanoa jotain, mutta sulkikin suunsa.

- Mä melkein unohdin, Jooa sanoi ja kaivoi farkkujensa taskusta ryppyisen setelin ojentaen sen Helmille.
- En mä mitään ota, tyttö vastasi ja nosti kätensä ilmaan.
- No vie sitten vanhemmillesi.
- Eikä mitä, naapuriapu on ilmaista, Helmi vastusteli.
- Joko sä otat tämän rahan tai sitten löydätte sen postilaatikostanne. Kati käski antamaan rahat, ja noi mukelot on kuitenkin juoruamassa, jos en maksa. Huomattu on, että niiden suut on aika suuret, Jooa sanoi happamesti ja vilkaisi veljeksiä, jotka tapittivat heitä suurella mielenkiinnolla.

Huokaisten Helmi nappasi setelin ja pisti sen taskuunsa mutisten samalla maksun turhuutta.
- Kiva että kävitte, tulkaa toistekin. Vaikka niin, että ollaan lypsyllä, niin näette senkin, Helmi sanoi lapsille. Pojat nyökkäilivät pontevasti ja lupasivat tulla.

Helmin suoristauduttua Jooa katsoi häntä ja kysyi:
- Kutsu ei tainnut koskea minua?
Helmi kohautti harteitaan.
- Musta sä et vaikuttanut kovin kiinnostuneelta vasikoista.
- Tämä saattaa tulla sulle yllätyksenä, mutta mä en todellakaan ollut täällä lehmien takia, mies sanoi matalalla äänellä tiiviisti Helmiä katsoen.
- Tiedetään, Helmi vastasi ja työntyi Jooan ohi, ennen kuin hän ehti tulkita tytön ilmettä.

Jooa antoi poikien polkea rauhassa edellään, ja kävi äskeistä kyläilyä mielessään. Se oli varmaa, ettei hän ollut aikoihin halunnut ketään näin paljoa, mutta nyt Helmi tiesi, että hän oli pelkkä luuseri, joten hänen pisteensä eivät olleet ainakaan kohentuneet tytön silmissä.

Mökille tultuaan Jooa työnsi maitokannun jääkaappiin ja nappasi pyyhkeen mukaansa. Navetassa lannan hajuun oli ehtinyt tottua, mutta kotimatkalla hän oli kauhulla haistellut vaatteita ja itseään. Nopeasti Jooa riipii vaatteet yltään ja hyppäsi järveen.

***

Heti seuraavana päivänä Elias ja Veeti saivat manguttua äidiltään uuden käynnin navettaan. Kati kysyi Jooaakin mukaan.
- Näytänkö mä joltain maajussilta? hän tuhahti keinusta.
- Ei sitten, me mennään, Kati vastasi ja nappasi isää kädestä kiinni, kun he lähtivät kävelemään poikien perään.

Jooaa vaihteeksi ärsytti: isä ja Kati olivat koko aamun kiherrelleet ja lääppineet toisiaan kuin pahaiset teinit ja muksut olivat vaativat huutaen huomiota, joten hän oli vain onnellinen yksinolosta. Jooa ehti ottaa pitkät päiväunet ennen kuin porukat tulivat takaisin. Vekarat alkoivat heti toimittaa mitä olivat nähneet ja tehnet. Jooa jaksoi hetken esittää kiinnostusta, mutta kävi pian vaihtamassa lenkkivaatteet ja painui ulos.

Hän piti alusta asti vauhdin reippaana. Jooa tiesi, että hänen täytyisi löytää keino purkaa tämä turhautuminen ja vitutus. Yleensä keinoina oli viina tai naiset, mutta nyt oli aika kuivaa molempien osalta. Jäljelle jäi juokseminen. Kolme viikkoa tehokasta treeniaikaa jäljellä, tätä menoa hän olisi syksyllä oikea maratoonari.

Kännykän karttaohjelman avulla mies juoksi vailla pelkoa eksymisestä. Hiljaisilla hiekkateillä ei näkynyt muita ihmisiä, kuulokkeista pauhaava metalli tahditti askeleita. Reilun tunnin juoksun jälkeen hän alkoi jo lähestyä mökkiä ja päätti vetää kunnon loppukirin. Vauhti kuitenkin tyssäsi, kun Helmi pyöräili vastaan.

Puuskuttaen Jooa pyyhki otsaansa, ja Helmi laskeutui pyörän selästä. Mies oli hieman yllättynyt, hän oli odottanut, että tyttö vain pyyhkäisisi hänen ohitseen.
- Oliko hyvä lenkki?
- Ihan kohtalainen, Jooa henkäisi ja yritti saada hengityksensä tasaantumaan.
- Sä et tänään ollut muiden mukana, Helmi tuumasi pienen tauon jälkeen.
- Tuliko jo ikävä?

Hän sai vastaukseksi pelkän silmien pyöräytyksen, Helmi oli jo liikahtamassa eteenpäin, kun Jooa tokaisi:
- Kuinka innokas sä olisit tuppautumaan ihmisten seuraan, jotka ei sua oikeasti edes halua mukaansa?
- Mut sehän on sun isäs!
- Newsflash: kaikilla ei ole niin läheiset välit vanhempiinsa kuin sulla, Jooa sanoi, eikä onnistunut kätkemään kitkeryyttä äänessään.
- Miksi sä sitten olet täällä niiden kanssa? Helmi kysyi varovasti.
- Koska mulla ei ole muuta paikkaa. Isä on just muuttanut Katin kämppään, koska mun yhdet kotibileet riistäyty vähän käsistä muutama vuosi sitten niin isä ei antanut mun jäädä sinne. Mun taloudellinen tilanne on vähän rempallaan, ja Helsingin vuokrakämpäthän on tunnetusti ihan saatanan edullisia. Niin että siksi mä olen jumissa täällä hevonperseessä, Jooa valitti.

Hän pyöritteli harteitaan ja vähän jo katui avomielisyyttään, Helmin silmissä hän oli varmasti jo melkoinen helmi mieheksi. Tyttö katsoi häntä pitkään, ennen kuin aloitti epävarmasti:
- Meillä on perjantai-iltana bileet tuossa meidän rantasaunalla, että jos kaipaat piristystä niin tule sinne, Helmi sanoi ja hymyili pienesti.

Jooa jäi tuijottamaan tyttöä yllättyneenä, hän oli saanut kutsun Helmin bileisiin. Hymy valaisi pian hänen kasvonsa, ja tyttö kiirehti oikaisemaan:
- Älä sitten kuvittele liikoja. Ihan vain, että pääset pois sieltä mökiltä ja näet muitakin nuoria. Mä seurustelen edelleen onnellisesti.
- Kiitos kutsusta, ehkä mä tulen.
- Talo tarjoaa ruuan, omat juomat mukaan. Seiskan pintaan mä olen muut kutsunut, tule jos tulet, Helmi vielä lisäsi ja lähti liikkeelle.

Jooa kääntyi katsomaan Helmin perään ja ihaili kuinka ilta-aurinko sai tämän vapaana heiluvan tukan hohtamaan punaista valoa.

Osa 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti