torstai 22. elokuuta 2013

Ideasta valmiiksiKun olen päähäni saanut kasattua tarpeeksi materiaalia tarinaksi, on aika purkaa se ulos. Mitä enemmän tätä on tehnyt sitä kiehtovammaksi itse kirjoittaminen on muuttunut. Ja myös vaikeammaksi.

Jossain taisin kuvailla miten minusta tuntuu, että olen vähän kuin toimittaja/reportteri. Päässäni pyörii huikea elokuva ja on minun vastuullani, että lukijat saisivat nauttia kyseisestä show`sta yhtä paljon kuin minäkin. Minä tiedän miltä kukin hahmoistani näyttää, mitä hän ajattelee ja tuntee, millainen on ympäristö ja miltä siellä tuoksuu. Kaiken sen voisin teille näyttää, jos vain onnistun löytämään oikeat sanat. Tai niin ainakin uskon.

Tähän asti olen kirjoittanut kaikki tarinani niin että aloitan alusta ja etenen järjestyksessä loppuun asti. Minulle se on helpoin ja luonnollisin tapa kirjoittaa. Tuntuu, että hallitsen tekstin paremmin kuin etenen järjestyksessä. Samalla saan vielä tutustua hahmoihini lisää ja kasvaa heidän mukanaan.

Runsas lukeminen on pitänyt huolen siitä, että sanavarastoni on ihan hyvä, ja jonkinlainen tekstin taju on olemassa. Ehkä. Tuolla tekstin tajulla (mikä edes olisi oikea termi?) tarkoitan sitä, että ainakin omasta mielestäni tiedän mikä on kiinnostavaa ja mikä ei, ja toisaalta mikä toimii ja mikä ei. Kaikkiaan yritän kirjoittaa sellaista mitä itsekin tykkäisin lukea, ilman jaaritteluja tai pitkiä kuvauksia. Toisinaan editointi olisi voinut olla kyllä rohkeampaa.  Juonta, rakennetta tai rytmiä en osaa vielä miettiä yhtään, voin kyllä tunnustaa, etten ihan varmasti edes tiedä mitä nuo kaksi viimeistä tarkoittaa…

Ensimmäisen version kirjoittaminen on yleensä melko hidasta, minä kun saatan pohtia tunninkin verran onko kuvaavampaa käyttää ilmaisua ”kourallinen” vai ”muutama”. Tai siis tuo pohdinta on yleensä päämäärätöntä surffailua netissä, kun samalla uskottelen itselleni, että kyllä alitajunta hoitaa miettimisen. Viime NaNoWriMo:ssa tosin tein viimeisenä iltana enkat, kun pusersin tekstiä jonkun 5000 sanaa, että sain tarinani valmiiksi ajoissa. Tahti voisi olla tuo normaalistikin, jos nettiä ei olisi toiminnassa. ;D

Kun alan kirjoittaa tai oikeastaan jatkan tekstiä, luen vain muutaman edellisen virkkeen, että pääsen mukaan kyytiin ja tunnelmaan. Samalla se aiemmin kirjoittamani pysyy tuoreempana. Tarinan ollessa valmis, jätän sen lepäämään viikoksi tai pariksi, riippuu kuinka maltan. Sen jälkeen luen sen kokonaisuudessaan. Jos en olisi näin luonnonystävä ja uusnuuka, tulostaisin tekstini tuota lukemista varten. Siinä saisi niin näppärästi merkattua marginaaleihin huomioita, yliviivata kökköydet ja merkata onnistuneet kohdat. Nyt luen ihan vain tylsästi näytöltä, surkeimmissa kohdissa muutan fontin värin punaiseksi ja oikein onnistuneet pätkät vihreiksi.

Sen jälkeen tekstin kanssa on vain hinkkausta ja hiomista: toiston karsimista, kirjoitusvirheiden etsintää, pilkkujen kanssa tappelua, sujuvoittamista, logiikan tarkistamista. Sellaista kaikkea pientä. Ensimmäinen tai toinen kerta on vielä ihan jännää, mutta sen jälkeen alkaa jo kyllästyttää. Tarinan julkaisen kuitenkin vasta kun en enää pysty sitä muuttamaan paremmaksi. Omalle tekstilleenhän sokeutuu väistämättä. Ja valitettavasti ihan siihen valmiiseenkin versioon jää kömpelöitä tai käsittämättömiä lauseita ja kirjoitusvirheitä joita Wordkaan ei huomaa. Esilukija olisi tosi kiva olla olemassa, mutta en ole ketään uskaltanut pyytää, joten te tuntemattomat olette niitä koekaniineja. Pahoittelut!

Minulle kirjoittaminen on siis hyvin simppeliä puuhaa. Toisinaan kun pyörin tuolla erilaisilla keskustelupalstoilla tuntuu, etten osaa ollenkaan suhtautua tähän sillä vakavuudella millä muut. Minulle kirjoittaminen on hauska harrastus, ei kärsimystä, ryppyotsaisuutta ja tuskaa. Toisaalta minähän olen vasta aloittelija ja opettelija, nuo muut ovat ehkä niitä, jotka yrittävät saada käsikirjoituksensa julkaistuksi. Se on kuitenkin vielä niin kaukana minulta, ehkei koskaan saavutettavissakaan, että nyt vain nautin näistä mielikuvitusleikkieni purkamisesta näytölle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti